Monday, May 12, 2014

အင္းစိန္ေထာင္ရဲ႕ အက်ဥ္းက်ေန႔ေတြ (သို႔မဟုတ္) ငရဲခန္းအတြင္းမွ ေပ်ာ္ရႊင္စရာေန႔ရက္မ်ား (ထက္ရာဇာ)

ေထာင္အေၾကာင္းေရးမယ္ဆိုရင္ နာက်ည္းမႈေတြ၊ နာက်င္မႈေတြ၊ ခါးသီးခံျပင္းမႈေတြနဲ႔ ျပည့္ႏွက္ေနသလိုပဲ ေထာင္ထဲမွာ က်ေနာ္တို႔ဟာ ကိုယ့္ဘဝရွင္သန္ရည္တည္ေရးအတြက္ ဘဝကို မေပ်ာ္ ေပ်ာ္ေအာင္ ဖန္တီးေနခဲ့ရတဲ့ ေန႔ရက္ေတြလည္း ရွိခဲ့ပါတယ္။ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ေထာင္က်ေနတဲ့ အက်ဥ္းသားတေယာက္အျဖစ္ ေမ့ထားၿပီး ကိုယ္နဲ႕ အတူေနေနတဲ့ ေထာင္က် ရဲေဘာ္ရဲဖက္ေတြကို မိသားစုလိုေနထိုင္ရင္း က်ေနာ္တို႔ သံတိုင္နဲ႔ အုတ္႐ိုးၾကားက အက်ဥ္းက်ညေတြကို အတူတကြ ျဖတ္သန္းခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ 

ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း ေပါ့ေပါ့ပါးပါးေျပာရရင္ ေထာင္ထြက္ ႏိုင္ငံေရးအက်ဥ္းသားျခင္း ဘာျဖစ္လို႔ ဒီေလာက္ သံေယာဇဥ္ေတြျဖစ္ၾကသလဲလို႔ေမးရင္ လင္မယား ၂ ေယာက္ေတာင္ ၂၄ နာရီအတူတကြ ဘယ္လိုမွမရွိႏိုင္ေပမယ့္ က်ေနာ္တို႔တေတြကေတာ့ ၈ ေပပတ္လည္ တိုက္ခန္းက်ဥ္းထဲမွာ ၂၄ နာရီလံုးလံုး ေန႔ေရာညပါ အတူတကြ ေနထိုင္ခဲ့ၾကရလို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ 


ေထာင္ထဲက သတိရစရာ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး ကိစၥေလးေတြ ဆက္ေရးပါ့မယ္။ ေထာင္ထဲမွာ မီးေမႊးခြင့္ ဟင္းခ်က္စားခြင့္လုပ္လုိ႔ လံုးဝမရပါဘူး။ ေထာင္ထဲမွာ မီးေမႊးတဲ့အျပစ္ဟာ ႀကီးေလးတဲ့ ေထာင္ျပစ္ဒဏ္တခုထဲမွာ အပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီတုန္းက သီးသန္႔ အင္းစိန္အက်ဥ္းေထာင္ ၁ တိုက္ေနာက္ျခမ္းမွာ က်ေနာ္ရယ္၊ အခု ဒီဗီြဘီက သတင္းအယ္ဒီတာ မုိးေအး၊ ေနာက္ အင္းစိန္ေထာင္ထဲမွာပဲ က်ဆံုးသြားခဲ့တဲ့ စေနအသင္းက သင္းအုပ္ဆရာ ဦးေစာလွခ်စ္ (သူ႔ကို ေကအန္ယူလို႔ ေခါင္းစဥ္တပ္ၿပီး ႏွစ္ရွည္ ေထာင္မတရားခ်ခံခဲ့ရသူပါ)၊ ေနာက္တခါ ၾကည့္ျမင့္တိုင္ၿမိဳ႕နယ္က ေသာ့ျပင္ဆရာတဦး (နာမည္ မမွတ္မိ) (သူဆို ဘာႏိုင္ငံေရးနဲ႔မွမသက္ဆိုင္ဘဲ သူ႔ေသာ့ျပင္တဲ့ဆိုင္မွာ ဘီဘီစီ နားေထာင္တာကို အသံက်ယ္လို႔ဆိုၿပီး ႏိုင္ငံေတာ္ကို အၾကည္ညိဳပ်က္ေစမႈဆိုၿပီး ေထာင္က်လာတဲ့ သူတေယာက္ပါ။ 

ထားပါေတာ့ေလ။ က်ေနာ္တို႔ ၄ ေယာက္မွာ အဲဒီေသာ့ျပင္တဲ့ဆရာနဲ႔ ကိုမိုးေအးတို႔က ေထာင္ဝင္စာ ပံုမွန္ မလာႏိုင္ၾကပါဘူး။ ဆုိေတာ့ ေထာင္ဝင္စာ ပံုမွန္လာႏိုင္တာက က်ေနာ္နဲ႔ ဦးေစာလွခ်စ္ပဲ ရွိတယ္။ က်ေနာ္တို႔ရဲ႕ ၂ ေယာက္ေပါင္း ေထာင္ဝင္စာကလည္း ၁၄ ရက္ကို ဒီ ၄ ေယာက္နဲ႔ ဘယ္လိုမွမေလာက္ငွ။ (ေထာင္ဝင္စာက ၁၄ ရက္ကို ၁၅ မိနစ္ တႀကိမ္ ေတြ႔ခြင့္ရပါတယ္) 

ဒီေတာ့ က်ေနာ္တို႔တိုင္ပင္ၾကပါတယ္။ ျဖစ္ခ်င္တာျဖစ္ တုိက္ခန္းထဲမွာ ဟင္းခ်က္စားၾကမယ္ေပါ့။ ဒီလိုနဲ႔ ပထမဆံုးလုပ္တဲ့အလုပ္ကေတာ့ ဒန္ပံုစံပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ကို ဒယ္အိုးတလံုးျဖစ္ေအာင္ ဟိုထု ဒီႏွက္နဲ႔ ဦးေစာလွခ်စ္က စတင္ဖန္တီးေပးလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ေလာင္စာကိစၥကိုစဥ္းစားၾကတဲ့အခါ က်ေနာ္တို႔တိုက္ရဲ႕အေပၚမွာပဲ ငါးခိုးဖမ္းလို႔က်လာတဲ့ ထိုင္းငါးခိုးေလွေတြထဲက အထစ္ပ္ ဆိုတဲ့ ကပၸတိန္တေယာက္က မီးခိုးမထြက္ဘဲ ေလာင္စာလုပ္ မီးေမႊးနည္းကို သင္ေပးပါတယ္။ 

သူ သင္ေပးတဲ့ပုံစံကေတာ့ ေဆးေပါ့လိပ္ ဖင္စီခံ ၃ ခု ေလာက္ကို ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္မဟုတ္တဲ့ ႐ိုး႐ိုးပလပ္စတစ္အိတ္ေတြနဲ႔ က်စ္ေနေအာင္ အထပ္ထပ္ရစ္ပတ္ၿပီး ေထာင္ပံုစံအျဖဴစနဲ႔ အေပၚကေန ျပန္ပတ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့့့ လက္သီးဆုတ္ေလာက္ရသြားတဲ့ အဲဒီအဝတ္ပတ္ထားတဲ့ ပလပ္စတစ္လံုးႀကီးကို ဆီဆြတ္လုိက္ၿပီး မီး႐ႈိ႕လိုက္တာပါပဲ။ တကယ္ကို အံ့ၾသစရာပါပဲဗ်ာ။ တကယ္ကို မီးခိုး လံုးဝ မထြက္တဲ့ ေလာင္စာလုပ္နည္းပါပဲ။ 

က်ေနာ္တို႔အတြက္ကေတာ့ လံုးဝ အဆင္ေျပသြားပါၿပီ။ အိမ္ကထည့္ေပးလုိက္တဲ့ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလးကို ေတာင္ယာထဲက ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးသြားခူး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေလးခ်က္ ေထာင္ကေပးတဲ့ တပါတ္တခါရတဲ့ ဝက္သားကို ေတာင္ယာထဲက ကိုက္လန္နဲ႔ေၾကာ္ အေတာ့္ကို အူစုိခဲ့တဲ့ေန႔ေတြ ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ က်ေနာ္တို႔တင္ပဲလားဆိုေတာ့ ၁ တိုက္က ၅/ည ေတြအားလံုး ေန႔ေရာညပါ ဟင္းခ်က္စားတဲ့အဆင့္ ျဖစ္သြားတာပါပဲ။ 

ပထမေတာ့ ဒယ္အိုးကို ဒီတိုင္း မီးဖိုေပၚတည္ေတာ့ ဒယ္အိုးေျပာင္ေအာင္ ေဆးရတာ အလုပ္တခုပိုလာတဲ့အခ်ိန္ ဘယ္ဉာဏ္ႀကီးရွင္က ထပ္စဥ္းစားလိုက္သလဲ မသိပါဘူး၊ မီးဖိုေပၚမတင္ခင္ ရႊံ႕ေတြနဲ႔ ဒယ္အိုးဖင္ကို ေသခ်ာသုတ္ၿပီးမွ ခ်က္တဲ့နည္းပါ။ ဟင္းခ်က္ၿပီးသြားလို႔ ဒယ္အိုးကိုေဆးရင္ ရႊံ႕ေတြနဲ႔အတူ မႈိင္းေတြက ကပ္ပါသြားၿပီး အုိးကို လံုးဝ တုိက္စရာ မလုိေတာ့ပါဘူး။ အဲဒီလို ဟင္းခ်က္စားတဲ့အတြက္ ေထာင္ဝင္စာေတြက မေလာက္႐ံုတင္မဟုတ္ဘဲ ပိုလို႔ေတာင္ ေနပါေသးတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ အလုပ္တခုပိုလိုတာက အိမ္ကဟင္းထည့္ေပးလိုက္တဲ့ ပလပ္စတစ္အိတ္ေတြကို ဆပ္ျပာနဲ႔ ဆီေတြေျပာင္ေအာင္ ေလွ်ာ္ဖြတ္ရတဲ့အလုပ္ပါပဲ။ ဘာလို႔လဲဆိုရင္ ဆီေပေနရင္ မီးခိုးထြက္႐ံုသာမက ေညႇာ္နံ႔ႀကီးကလည္း တအားဆိုးလို႔ပါ။ ဒီလုိနဲ႔ ေန႔ေန႔ညည ဟင္းခ်က္စားလိုက္၊ ညဆို တခန္းၿပီးတခန္း အလွည့္နဲ႔ သီခ်င္းေတြဆိုလိုက္နဲ႔ က်ေနာ္တို႔ရဲ႕ အက်ဥ္းက်ညေတြကို ေမ့ထားခဲ့ပါတယ္။ 

အဲဒီမွာပဲ က်ေနာ္က ကိုမုိးေအးကို ေျပာပါတယ္။ အကို ညဘက္ ထမင္းစားၿပီးရင္ အိမ္ကထည့္ေပးတဲ့ ေကာ္ဖီမႈန္႔ေလး၊ ႏို႔မႈန္႔၊ သၾကားေလးနဲ႔ ေကာ္ဖီေလးေသာက္ဖို႔ ေရးေႏြးေလးရရင္ သိပ္ေကာင္မွာပဲဆိုေတာ့ ကိုမုိးေအးက ငါ စီစဥ္မယ္ဆိုၿပီး အေကာင္းဆံုး ကမၻာမွာေတာင္ မရႏိုင္တဲ့ ေရေႏြးႀကိဳစက္တခုကို ထုတ္လုပ္ျပန္ပါတယ္။ သူက အီလက္ထေရာနစ္ အာအိုင္တီ ေက်ာင္းသားပါ။ 

အဲဒါကေတာ့ ႏို႔ဆီခြက္အႀကီးတခုထဲမွာ ကြမ္းယာေဆးေမႊးထည့္တဲ့ သံဗူးေဟာင္းတခုကို တခုနဲ႔ တခုမထိေအာင္ အလယ္မွာ သစ္သားေခ်ာင္းခံၿပီး ဝါယာႀကိဳး အစတခုကို ႏို႔ဆီခြက္ ေနာက္တစကို ေဆးေမႊးဗူးမွာ တပ္၊ ေကာ္ဇလံုထဲကို ေရထည့္၊ အဲဒီ ဝါယာတပ္ထားတဲ့ ဗူး ၂ ဗူးကို ေရထဲထည့္ၿပီး ဟုိဖက္က လြတ္ေနတဲ့ ဝါယာစကို အခန္းထဲက ထြန္းထားတဲ့မီးသီးရဲ႕ ဓာတ္ႀကိဳးကိုသြားခ်ိတ္လိုက္တာပါပဲ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ၾကာတယ္ဆိုရင္ပဲ ေရဟာ ပြက္ပြက္ဆူလာပါၿပီ။ ရွင္းရွင္းေျပာရရင္ေတာ့ ေရထဲကို ဓာတ္ႀကိဳးထည့္ၿပီး ေရွာ့႐ိုက္လိုက္တဲ့သေဘာပါပဲ။ အႏၱရာယ္ေတာ့ အေတာ္ႀကီးတဲ့ လုပ္ရပ္ပါပဲ။ 

ဘယ္လိုပဲဆိုဆို က်ေနာ္တုိ႔ ညဘက္ဆို ေကာ္ဖီနဲ႔ မနက္ဘက္ဆို ေကာ္ဖီနဲ႔ ေန႔ခ်က္ဟင္း ညခ်က္ဟင္းနဲ႔ သံတုိင္နဲ႔ အုတ္႐ိုး ေန႔၊ ညေတြကို ေပ်ာ္ေပ်ာ္ႀကီး ျဖတ္သန္းခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း ဘယ္ေလာက္ထိ ဆိုးလာသလဲဆိုရင္ အိမ္ကေန လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိေျခာက္ေတြမွာ ေကာက္ညႇင္းဆန္ေတြမွာၿပီး တပါတ္မွာ တခါေလာက္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေထာင္က ငါးေၾကာ္ေကၽြးတဲ့ အပါတ္ေတြဆိုရင္ ပံုစံပုဂံျပားဒယ္အိုးနဲ႔ ဖထီးေစာလွခ်စ္က ဆီထမင္းထုိးပါတယ္။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိေျခာက္ႏွပ္ၿပီး ညဘက္ဆို ေကာက္ညႇင္းဆီထမင္းနဲ႔ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ေအာ္ ... ဒါလား ေထာင္လို႔ေတာင္ ျဖစ္ခဲ့ရဖူးတဲ့ေန႔ေတြလည္း ရွိဖူးပါတယ္။ 

အဲဒီတုန္းက အင္းစိန္ သီးသန္႔ အက်ဥ္းေထာင္က အရမ္းလြတ္လပ္ေနတဲ့အခ်ိန္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ သိပ္အၾကာႀကီးေတာ့ မဟုတ္ပါ၊ ကာလတိုေလးတခုပါပဲ။ တေယာက္ကေတာင္ ေနာက္ဖူးပါတယ္။ အင္းစိန္သီးသန္႔ေထာင္ အေနေခ်ာင္ အေမေတာင္မွ မသိေစနဲ႔ဆိုပဲ။

ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္။

ေလးစားစြာျဖင့္ 
ထက္ရာဇာ (ေခတၱ-အေမရိက) 

No comments: