Sunday, September 8, 2013

ငယ္ဘဝ (၁) - ေဆာင္းလူ

ငယ္ငယ္က မနက္စာစားဖုိ႔ဆုိရင္ တမတ္ေလာက္နဲ႔ ရတယ္ ..။ တမတ္ဆုိ မုန္႔ဟင္းခါးျဖစ္ျဖစ္၊ ထမင္းလက္သုတ္ျဖစ္ျဖစ္ တပြဲရတယ္ ...။ အေၾကာ္ဆုိ ၂ ခုေလာက္ရတယ္။ မိသားစုအားလုုံးဆုိ တက်ပ္ေလာက္နဲ႔ အဆင္ေျပေရာ ...။ 

ရပ္ကြက္ထိပ္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းနားမွာက အေၾကာ္ဆုိင္နဲ႔ အသုပ္ဆုိင္ရွိတယ္။ မနက္ ေဝလီေဝလင္း ေစာေစာစီးစီးထၿပီး အဲ့ဒီကုိေျပးတယ္။ မိသားစုေတြအသုပ္စားမယ့္သူ ... အေၾကာ္စားမယ့္သူ ... ဘယ္ဟာကုိ စားမယ့္သူမ်ားလဲ ...။ အေၾကာ္စားမယ့္သူမ်ားရင္ ... အေၾကာ္ ... ။ အသုပ္စားမယ့္သူမ်ားရင္ အသုပ္။ တခါတခါ ပဲျပဳတ္စားခ်င္ရင္ ေစာေစာစီးစီး နားစြင့္ရတယ္ ...။ ပဲျပဳတ္သည္က ပဲျပဳတ္လုုိ႔ ေအာ္ရင္ ... ေျပးေပေရာ ...။ 

မနက္စာဆိုေတာ့ အသုုပ္တပြဲဆုုိ မိသားစုအားလုံး ႏွစ္ေယာက္ဆို တပြဲရတယ္။ အေၾကာ္ဆုုိ တေယာက္ တခုု။ ဒါမွမဟုုတ္ ... တခုု တဝက္။ အဲ့ဒါကုုိမွ အေမ ညကခ်န္ထားတဲ့ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ ေလြးရတယ္။ 


က်ေနာ္တုုိ႔ဘက္က အသုုပ္က ... ေညာင္ဖူးတုုိ႔ ... ေၾကာင္လွ်ာသီးတုုိ႔ .. ပဲပင္ေပါက္တုုိ႔ .. ပဲသီးတုုိ႔ ... ေႏြဘက္ဆုုိ ေႏြပဲသီးလုုိဟာမ်ဳိးေလးေတြ၊ အဲ့ဒါမ်ဳိးေလးေတြကုုိ မႏူးမနပ္ကေလး ျပဳပ္ၿပီး ... ေဆးဆုုိးထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔ သုုပ္တာပါ။ ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ င႐ုုပ္ေကာင္းေရာထားတဲ့ ဟင္းခါးေလးေပါ့။ အဲ့ဒါကေတာ့ ထမင္းသုုပ္ေပါ့ ...။ ၿမိဳ႕ႀကီးသားေတြစားသလုုိ ... အသုုပ္ကေလး တဇြန္းစားၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေလးတကုုိက္ .. င႐ုုတ္သီးေလး တကုုိက္လုုိမ်ဳိးေတာ့ စားေလ့မရွိဘူး။ က်ေနာ္ကေတာ့ ဝယ္ရင္ အျမဲ ဟင္းရြက္ေတြခ်ည္းသုုပ္တဲ့ ... အသုုပ္စုုံဆုုိတာ ဝယ္တယ္။ အိမ္ေရာက္ ထမင္းနဲ႔ ေလြးရမွာကုုိး ...။ 

ထမင္းသုုပ္ကုုိ ထုုပ္ရင္ အင္ဖက္ဆုုိတာနဲ႔ ထုုပ္ၾကပါတယ္။ အင္ဖက္နဲ႔ ကၽြန္းဖက္နဲ႔က ခပ္ဆင္ဆင္ ..။ ကၽြန္းဖက္က ေခ်လုုိက္ရင္ အနီေရာင္ အဆင္းေတြ စြန္းထင္းက်န္တယ္။ အင္ဖက္ကေတာ့ အဲ့လုုိ မဟုုတ္ဘူး။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ က်ေနာ္တုုိ႔ဘက္မွာက မုုန္႔ပဲသားေရစာျဖစ္ျဖစ္ ... တျခား ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ .. အင္ဖက္နဲ႔ထုုပ္ၾက ပုုိးၾကပါတယ္။ ဘာျဖစ္ျဖစ္ဆုုိတာ ... သား ငါးေတြက အစပါ။ ဟုုိတုုန္းက ခုုေခတ္လုုိ ပလတ္စတစ္အိတ္ေတြ မေပါေသးတာလည္း ျဖစ္ႏုုိင္ပါတယ္။ 

ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ... က်ေနာ္ကေတာ့ အင္ဖက္နဲ႔ ထုုပ္ထားတဲ့ အသုုပ္စုံကုုိ စားရတာ ပုုိသေဘာက်ပါတယ္။ အင္ဖက္ေပၚမွာ ကပ္ေနတဲ့ ပဲမႈန္႔၊ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ င႐ုုတ္ဆီခ်က္ အကပ္အသတ္ေတြကုုိ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ နယ္ဖတ္ၿပီး စားရတာကုုိ ပုုိအရသာေတြ႔ပါတယ္။ အျမဲတမ္းလည္း ... အသုုပ္ တေယာက္တဝက္မွာ အင္ဖက္လုုၾကပါတယ္။ အင္ဖက္မရတဲ့သူကုုိေတာ့ အသုုပ္နည္းနည္းပုုိေပးေပါ့ ...။ အင္ဖက္နဲ႔ စားတဲ့သူကေတာ့ ခြဲတမ္းနည္းသြားတာေပါ့ ...။ ဒါေပမယ့္ အင္ဖက္မွာ ကပ္ေနတဲ့ အကပ္အသတ္ကုုိ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ နယ္ဖတ္စားရတာကုုိက အရသာေလ ...။ 

အေၾကာ္ေတြကေတာ့ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ဘယာေၾကာ္ (ကုုလားပဲကုုိ ထုုေတာင္းပီး ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ လုုံးထားတာ) အဲ့ဒါမ်ဳိးေတြပါ ...။ အမွန္က ေနာက္က်မွလည္း သြားဝယ္ရပါတယ္။ ေနာက္က်ရင္ေတာ့ အေၾကာ္ေတြက ဆီမဝေတာ့ပါဘူး။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ မနက္စာကုုိ က်ေနာ္တုုိ႔အရပ္က လူေတြကေတာ့ ဆီဝေနတဲ့ ဘူးသီးေၾကာ္နဲ႔စားရတာကို ပုုိသေဘာက်ၾကမွာပါ။ ဆီဝေနတဲ့ ဘူးသီးေၾကာ္ ပူပူေႏြးေႏြးကုုိ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ ေလြးရတဲ့ အရသာဟာလည္း တမ်ဳိးဆန္းၿပီး ခံတြင္းေတြ႔သလုုိပါပဲ ...။ 

အဲလုုိ မနက္စာေတြကို မနက္ေစာေစာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းက အုုန္းေမာင္းေခါက္သံၾကားတဲ့အခ်ိန္မွာ ေငါက္ခနဲထၿပီး သြားဝယ္မွ ...။ ကေလးဘာဝ စားခ်င္လြန္းလုုိ႔ သြားသာဝယ္ရတာ ... တေစၦတုုိ႔ ... သရဲတုုိ႔ဆုုိတာလည္း ေၾကာက္ေသး ...။ နယ္ဘက္ဆုုိေတာ့ သိတဲ့အတုုိင္းပဲ ... အိမ္တခုုနဲ႔ တခုုကလည္း အလွမ္းေဝးတာကုုိး ...။ 

တခါတေလေတာ့လည္း အဲ့လုုိ သူမ်ားလုုပ္တာေတြမဝယ္ဘဲ ... စိမ္းစားငါးပိကုုိ မီးကင္ ... ၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းေလး လွီးထည့္ ... ၾကက္သြန္ေလး ပါးပါးလွီး ... ဆီစိမ္းေလးထည့္ၿပီး သုုပ္ထားတဲ့ ငါးပိဖုုတ္ေပါ့ ...။ ထမင္းၾကမ္းေလြးလုုိက္ရရင္ေတာ့ ... 

မနက္စာကုုိ ေကာ္ဖီတခြက္ေလာက္နဲ႔ပဲ ပီးေနရတဲ့ဘဝမွာ ငယ္ငယ္က မနက္စာေတြကုုိ လြမ္းတယ္ ...။ တခါတခါ စားခ်င္ေတာ့ ႀကိဳးစားၾကည့္ဖုုိ႔ လုုပ္ေပမယ့္ ... ႏႈတ္ခမ္းပန္းနားပဲ့ေနတဲ့ အုုတ္ေျမ ေႂကြပန္းကန္ေတြထဲက အသုုပ္စုုံလုုိ ... အင္ဖက္ေပၚမွာ စုုျပံဳေရာနယ္ဖတ္ထားတဲ့ အသုုတ္စုုံေလာက္မွ အရသာရွိပါ့မလား။ ေႂကြရည္ပဲ့ကြာေနတဲ့ ... သံဇလုုံ ပိန္ပိန္လိန္လိန္ေလးထဲက တ႐ႈး႐ႈး တရွဲရွဲ မႈတ္ေသာက္ရတဲ့ ဟင္းခါးရည္ေလာက္ အရသာရွိပါေလမလား ...။ ဆီခ်ည္းအထပ္ထပ္ ဆီေရာင္ညစ္ညစ္နဲ႔ ... ဒယ္ထဲက အေၾကာ္ေတြေလာက္မွ ကၽြတ္ရြပါေလမလား ...။ 

ဘာပဲေျပာေျပာ .. ငယ္ငယ္က မနက္စာေတြကုုိ လြမ္းမိတာေတာ့ အမွန္ပဲ ...။ ။ 

စက္တင္ဘာ ၈၊ ၂၀၁၃ 


 

No comments: