Saturday, February 2, 2013

ေရာင္ရာမွာသာ ဆီလူးၾကပါကုန္ (ေဇာ္မင္း)

တေလာတုန္းက ျမန္မာျပည္က မိတ္ေဆြ လင္မယားစံုတြဲ ဘန္ေကာက္ကို ေရာက္လာၾကတယ္။ လာရတဲ့အေၾကာင္းကေတာ့ ဇနီးျဖစ္သူကို ေဆးကုသဖို႔အတြက္ပါ။ ဘန္ေကာက္က ပုဂၢလိကပုိင္ ေဆးရံုႀကီးတခုမွာ သြားျပၾကပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာ စျဖစ္ေနၿပီလို႔ ျမန္မာျပည္ကထဲက ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက ေျပာျပထားပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ မကုသတာက ပြင့္ပြင့္လင္းလင္းေျပာရရင္ ျမန္မာျပည္ကေဆး႐ံုေတြ အထူးကုေဆးခန္းေတြကို မယံုၾကည္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ေနာက္တခ်က္ကေတာ့ ေငြေၾကးတတ္ႏုိင္တဲ့သူမ်ားျဖစ္ေလေတာ့ ကုခ်င္ကု ႏုိင္ငံျခားက ေဆးရံုေတြမွာ ေခတ္မီကိရိယာေတြ ေဆးဝါးေတြနဲ႔ကုသမယ္ဆိုတဲ့ အေတြးေၾကာင့္လည္း ပါႏုိင္ပါတယ္။

ဘန္ေကာက္ေဆး႐ံုႀကီးက သမားေတာ္မ်ားကလည္း ရင္သားကင္ဆာ စတင္ျဖစ္ဖို႔ အလားအလာမ်ားေနတယ္လို႔လည္း သူတို႔ စမ္းသပ္ခ်က္အရ လူနာရွင္စံုတြဲကို ရွင္းျပပါတယ္။ တိုတုိေျပာရရင္ ဘန္ေကာက္မွာပဲ ေဆးကုသခံတယ္။ ေအာ္ပေရးရွင္းလုပ္တယ္ ခြဲစိပ္ကုသမႈ ခံယူတယ္ေပါ့ဗ်ာ။ မိတ္ေဆြက အဲသည့္ေဆး႐ံုႀကီးမွာၾကံဳခဲ့ရတဲ့ သူ႔ အေတြ႔အၾကံဳကို ေျပာျပပါတယ္။ ကင္ဆာဌာနမွာလာၿပီး စစ္ေဆးစမ္းသပ္မႈခံယူတဲ့ လူနာေတြထဲမွာတဲ့ ဥပမာဆိုရရင္ ကင္ဆာလူနာ ဆယ္ေယာက္မွာ ရွစ္ဦးေလာက္က ျမန္မာျပည္သားေတြျဖစ္ေနတာကို ေတြ႔ရတဲ့အတြက္ သူလည္း အေတာ္ေလး တုန္လႈပ္မိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ပုိက္ဆံတတ္ႏုိင္လို႔ ဘန္ေကာက္အထိလာကုတာက အသာထား။ သူဆိုလိုတာက ျမန္မာျပည္သား ပုိက္ဆံရိွသူေတြေတာင္ ကင္ဆာအျဖစ္မ်ားေနတယ္ဆိုရင္ လူဆင္းရဲေတြအတြက္ကေတာ့ မေတြးဝံ့စရာပဲလို႔ ေျပာရေတာ့မွာပါ။ ေဆးကုသဖုိ႔ ေငြေၾကးမတတ္ႏုိင္လို႔ လူမသိသူမသိ ကင္ဆာနဲ႔ေသေနတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ မ်ားေနၿပီလဲ။


ဒါနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး စဥ္းစားၾကည့္မိပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ကင္ဆာေရာဂါ အျဖစ္မ်ားေနတာလဲ။ တျခား ေရာဂါျဖစ္ေနတာေတြလည္းရိွဦးမွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိတို႔၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတိုး၊ အသဲေရာဂါ စသျဖင့္ ျဖစ္ႏုိင္တာေတြ အမ်ားႀကီး ရိွေနပါေသးတယ္။

ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ေန႔စဥ္ ဘာေတြကို စားသံုးေနၾကသလဲ။ အဲသည့္ ေန႔စဥ္သံုးေဆာင္ေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ သဘာဝအတုိင္း ဟုတ္ကဲ့လား။ ဆိုးေဆး အပါအဝင္ တျခားေသာ လူေတြမစားသံုးအပ္တဲ့ ဓာတုေဗဒေဆးဝါးေတြ ပါဝင္ေနသလား စသျဖင့္ ေစာေၾကာမိပါတယ္။

ကုိင္း က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ေန႔စဥ္ ေရွာင္လို႔မျဖစ္ဘဲ စားသံုးေနတဲ့ အစားအစာေတြကို တတ္ႏုိင္သေလာက္ စာရင္းလုပ္ၾကည့္ပါ့မယ္။ လက္ဖက္စို၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ အခ်ဳိေျခာက္၊ ခ်က္ႏို႔ဆီ၊ ဇီးေပါင္း အခ်ဥ္ေပါင္းမ်ဳိးစံု၊ င႐ုပ္သီးမႈန္႔၊ င႐ုပ္သီးအေတာင့္ေျခာက္၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆန္မံႈ႔၊ စိမ္းစားငပိ၊ ငပိရည္ႀကိဳ၊ ငါးေျခာက္မ်ဳိးစံု၊ ငံျပာရည္၊ အသားေျခာက္မ်ဳိးစံု၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ သၾကားအျဖဴ၊ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ မုန္႔ဟင္းခါးအေျခာက္ထုပ္၊ စားအုန္းဆီ၊ စားအုန္းဆီ ေရာထားတဲ့ ပဲဆီနဲ႔ ႏွမ္းဆီ၊ ျပည္တြင္းျဖစ္ အရက္ဘီယာမ်ဳိးစံု၊ စီးကရက္၊ ေဆးေပါ့လိပ္။ ေနာက္တခ်က္ကေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔သံုးစြဲတဲ့ အတုိင္းအတာ ဘယ္ေလာက္ ရိွသလဲ။

ဒါေတြနဲ႔ဆက္စပ္ေနၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း တုိက္႐ုိက္ပတ္သက္ေနတဲ့ ေနာက္ထပ္တခ်က္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာ အိမ္သာစနစ္က ဘယ္အေျခေနမွာ ရိွသလဲ။ ေရဆိုးထုတ္တဲ့ ေျမာင္းေတြ အလုပ္လုပ္ေသးရဲ႕လား။ အိမ္သာတက္ၿပီးတုိင္း ဆပ္ျပာနဲ႔ လက္ေဆးရမယ္ဆိုတာကို လူတုိင္းလုိက္နာသလား။ ဇြန္းခက္ရင္းနဲ႔ ထမင္းစားတဲ့ အေလ့အက်င့္ ဘယ္ေလာက္ ရိွေနၿပီလဲ။ လက္ေတြနဲ႔စားေနတဲ့ ရာခုိင္းႏႈန္းက ျမင့္မားေနတုန္းပဲလား။ အေရးအႀကီးဆံုးထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ ေနာက္တခ်က္လည္း ရိွပါေသးတယ္။ အဲတာကေတာ့ သန္႔ရွင္းတဲ့ေသာက္ေရကို ေသာက္သံုးသလား။ ဒီလိုပဲ အနီးအနား ဝန္းက်င္က ေရတြင္း၊ ေရပုိက္ကလာတဲ့ လာတဲ့ ေရကိုပဲ ေသာက္ေနၾကသလား။

ပထမဆံုး ေစာေၾကာမိတာကေတာ့ လက္ဖက္စို၊ လက္ဖက္ေျခာက္ (အဖန္၊ အခ်ဳိ) ပါပဲ။ ျမန္မာျပည္မွာ လူတုိင္းေန႔စဥ္ ဆိုလို စားမိေနတဲ့ အဟာရတခုပါ။ ဆိုးေဆးေတြပါေနတယ္ဆိုတာေၾကာင့္ ဟိုးတေလာကလည္း ျပႆနာေတြ အုပ္ေသာ္ ေသာင္းနင္း ျဖစ္ထားၿပီးသား။ သားေရနယ္လုပ္ငန္းမွာ သံုးေနတဲ့ သားေရအေရာင္ဆိုးတဲ့ ဓာတုေဆးေတြကို လက္ဖက္ အေရာင္လွေအာင္ ထည့္ဆိုးထားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အဲသလိုပဲ လက္ဖက္ရည္အခ်ဳိမွာသံုးေနတဲ့ ခ်က္ႏို႔ဆီဟာ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေဖာ္မလင္လို ဓာတုေဆးရည္ထည့္ၿပီး ခ်က္တယ္လို႔ သိရတယ္။ ႏို႔ဆီခ်က္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ သၾကားကလည္း စိတ္မခ်ရျပန္ဘူး။ သၾကားက ျဖဴေဖြးေနမွ ေစ်းေကာင္းရမွာဆိုတဲ့အတြက္ သၾကားခ်က္တဲ့ေနရာမွာ ဆာလဖာနဲ႔ အေရာင္ခၽြတ္တယ္လို႔ သိရတယ္။ သူမ်ားႏုိင္ငံေတြမွာေတာ့ သၾကားအညိဳက ပိုေစ်းႀကီးေပးရတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေျပာင္းျပန္ျဖစ္ေနတယ္။

ဓာတုေဆးဝါးေတြ ပါဝင္ပတ္သက္ေနတဲ့ အစားအစာေတြ ေနာက္ထပ္ အမ်ားႀကီး ရိွေသးတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ကလည္း ျဖဴေနမွ ေစ်းေကာင္းဆိုပဲ။ မူလဆန္အေရာင္နဲ႔ ထြက္လာတဲ့ မုန္႔ဖတ္က ေစ်းေကာင္းမရဖူးလို႔ ဆိုတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ျဖဴေအာင္ ဓာတုေဆးဝါးေတြနဲ႔ အေရာင္ခၽြတ္ရျပန္တယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး အေျခာက္ထုပ္လည္း အလားတူပဲလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္စြာ ထုတ္လုပ္ထား၍ စိတ္ခ်လက္ခ် စားသံုးႏုိင္သည္လို႔ေတာ့ အထုတ္ေပၚမွာ ေရးထားတယ္။ ဒါေပမယ့္ တာရွည္ခံေအာင္ ဘာေတြထည့္ထားသလဲဆိုတာ ဘယ္သူမွမသိႏုိင္ပါ။ ဆတ္သားေျခာက္နဲ႔ ဝက္အူေခ်ာင္းေတြလည္း တာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုေဆးဝါး တမ်ဳိးမ်ဳိး သံုးစြဲႏုိင္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ သည္ေလာက္ ေတာေတြျပဳန္းေနတာ ဆတ္ေတြေကာ တကယ္ရိွေသးရဲ့လား။

ငပိမွာလည္း အလားတူပါပဲ။ ပုဇြန္ငပိ (သို႔) မွ်င္ငပိ (သို႔) စိမ္းစားငပိေတြမွာလည္း အေရာင္လွေအာင္ ပန္းေရာင္သန္းေနအာင္ ေဆးဆိုးထားသလို တြက္ေခ်ကိုက္ေအာင္ ဘာေတြညာေတြ ေရာထားတယ္ ဆိုတာကလည္း စားခ်င္လို႔သာ စားေနတာ လူတုိင္းသိေနတဲ့ကိစၥပါ။ င႐ုပ္သီးေျခာက္ကေရာ ဘာထူးသလဲ။ ဖလံျဖဴေတြကို ေစ်းေကာင္းရဖို႔ နီေနေအာင္ ဆိုးေဆးဆိုးေလ့ ရိွပါတယ္။ င႐ုပ္သီးေျခာက္ရဲ႕ ေနာက္ထပ္ျပႆနာတခုက လူသာမန္မ်က္ေစ့နဲ႔ မျမင္ရတဲ့ မိႈေတြေအာင္းေနေလ့ ရိွပါတယ္။ ေတာ္႐ံု မီးအပူခ်ိန္မွာ မေသပါ။ အဲသည့္ င႐ုပ္သီးက မိႈေၾကာင့္ ေရရွည္စြဲစားမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသတဲ့။ င႐ုတ္သီးစိမ္း လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ ရွာစားႏုိင္ရင္ေတာ့ ပိုသင့္ေတာ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။

ေရႀကိဳငပိကေလးမ်ားေကာ ဆိုးေဆးဆိုးတဲ့အထဲက လြတ္မလား မွတ္တယ္။ ဟိုတေလာက သတင္းေတြထြက္လာေတာ့မွ အမေလးဗ်လို႔ ေအာ္ရပါေတာ့တယ္။ ေရက်ဳိငပိ သိပ္တဲ့အခ်ိန္ကေန ေစ်းကြက္တင္တဲ့အထိ အခ်ိန္ သံုးလေလာက္လိုတယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အခ်ိန္ကို သံုးလအထိ မေစာင့္ႏုိင္တဲ့ ေရက်ဳိငပိ ျပဳလုပ္သူမ်ားက ငပိလုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ယူရစ္အက္စစ္တမ်ဳိးကို ထည့္လုပ္တယ္လို႔ ၾကားရပါတယ္။ အဲသည့္ ယူရစ္အက္စစ္ေၾကာင့္ သိပ္ထားတဲ့ ငပိေရက်ဳိဟာ ခြန္ႏွစ္ရက္အတြင္း ငါး႐ိုးေတြပါ ႏူးလာတာေၾကာင့္ ေစ်းကြက္ကို တင္လို႔ ရသြားပါတယ္။ သံုးလအထိ ေစာင့္စရာ မလိုေတာ့တာမို႔ ေငြျမန္ျမန္ေပၚတာေပါ့ေလ။ အဲ စားသံုးတဲ့သူေတြဘက္ကေတာ့ မသာျမန္ျမန္ေပၚတာေပါ့။

အဆိုးတကာ့ အဆိုးဆံုး စားေသာက္ကုန္ကေတာ့ စားအုန္းဆီပါပဲ။ က်ေနာ္တို႔ အိမ္နီခ်င္းႏုိင္ငံေတြျဖစ္တဲ့ ထုိင္း၊ မေလးရွားနဲ႔ အင္ဒိုနီးရွားမွာေတာ့ အဲသည့္အုန္းဆီကို ထုတ္လုပ္တဲ့ ရည္ရြယ္ခ်က္က ဓာတ္ဆီ အစားထိုး ဘုိင္အိုဒီဇယ္ ထုတ္လုပ္ဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ စားဖို႔အဓိက မဟုတ္ပါဘူး။ ေနာက္ ဆပ္ျပာ ဘာညာ ခ်က္တဲ့ေနရာမွာလည္း အသံုးျပဳပါတယ္။ ထုိင္းႏုိင္ငံမွာ စားအုန္းဆီဆိုတာ မရိွဘူးမဟုတ္ပါ။ ရိွပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေသြးေၾကာထဲမွာ အဆီေတြမ်ားမ်ား ပြားမ်ားမလာႏုိင္ေအာင္ ေခတ္မီနည္းေတြနဲ႔ အထပ္ထပ္ စစ္ထုတ္ယူၿပီးမွ အရည္အေသြး အစစ္အေဆးခံၿပီးမွ ေစ်းကြက္ကို ေရာက္ပါတယ္။

ဒီေလာက္လုပ္ထားၿပီးတာေတာင္ စားအုန္းဆီဟာ ေန႔တုိင္း မစားအပ္ဖူးဆိုတာ တဖက္ကလည္း ပညာေပးေနပါတယ္။ ေနၾကာဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီ စတာေတြကိုပဲ သံုးဖို႔ဆိုတာကို လူေတြကလည္း နားလည္ၾကပါတယ္။ က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာျပည္သားမ်ားကေတာ့ ဒီဇယ္ခ်က္မယ့္ အုန္းဆီေတြကို စားအုန္းဆီ နာမည္တပ္ၿပီး စားေနၾကရပါတယ္။ ဆင္းရဲကုန္တာကိုး။ ေနာက္မွေသေသ ကင္ဆာပဲျဖစ္ျဖစ္ ႏွလံုးေရာဂါပဲျဖစ္ျဖစ္ လက္ငင္းမွာေတာ့ ေစ်းေပါတဲ့ စားအုန္းဆီကိုပဲ ေရြးခ်ယ္ၾကရပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ အဆိုးဆံုးတခုကေတာ့ ျပည္တြင္းျဖစ္ အရက္မ်ဳိးစံုနဲ႔ ဘီယာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ စုိက္ပ်ဳိးေရးမွာ သံုးေနတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြကို အရက္ခ်က္တဲ့ေနရာမွာ အသံုးျပဳတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို အသံုးျပဳတဲ့အတြက္ ရိစ္ေဖာက္တဲ့ကာလ အေတာ္ကေလး တိုေတာင္းသြားၿပီး အရက္ကို ျမန္ျမန္ခ်က္လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ၿပီးတဲ့အခါမွာ သတ္မွတ္တဲ့ကာလအထိ မေကာင္းတဲ့ဓာတ္ေတြ အေငြ႔ပ်ံေအာင္ သိမ္းဆည္းျခင္းမျပဳေတာ့ဘဲ ရက္ပုိင္းအတြင္း ေစ်းကြက္မွာ တင္ပါတယ္။ အဲသလိုမ်ဳိး အရက္ေတြကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးသူေတြ ျမန္ျမန္ကိစၥေခ်ာတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အခု လူေတြေျပာေနတဲ့အထဲမွာ ဘယ္အရက္မ်ဳိးေသာက္ရင္ ဒါကေတာ့ ႏွစ္ႏွစ္ခံ၊ ဘယ္အရက္မ်ဳိးဆိုရင္ေတာ့ ဒါက ငါးႏွစ္ခံ စသျဖင့္ေတာင္ ေျပာစမွတ္ ျပဳလာရပါတယ္။

အဆိုးတကာ့ အဆိုးဝါးဆံုး ေနာက္ထပ္ ျပႆနာတခုကေတာ့ ေသာက္ေရပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္ျပည္ရဲ႕ လူဦးေရ ဘယ္ႏွစ္ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ သန္႔ရွင္းစိတ္ခ်ရတဲ့ ေသာက္ေရကို သံုးစြဲႏုိင္ပါသလဲ။ တာဝန္ရိွသူမ်ား သိၾကပါရဲ႕လား။ သန္႔ရွင္းတဲ့ ေသာက္ေရဆိုတာ ဒီလိုပါ။ ေရထဲမွာ လူေတြရဲ႕က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစႏုိင္တဲ့ သတၳဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတာကို သန္႔စင္ၿပီးမွသာ သန္႔ရွင္းတဲ့ေသာက္ေရလို႔ သတ္မွတ္လို႔ ရပါတယ္။ ဒို႔ရြာမွာေတာ့ ဒီေရတြင္း တသက္လံုး သံုးလာတာပဲ ဘာမွမျဖစ္ပါဘူးဆိုတာေလာက္နဲ႔ မရပါဘူး။

ေရထဲမွာ ကန္႔ဓာတ္၊ ခဲဓာတ္နဲ႔ တျခားေသာ လူကိုအႏၱရာယ္ျပဳႏုိင္တဲ့ သတၳဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတာကို သန္႔စင္ပစ္ဖုိ႔ပါ။ ေရကိုႀကိဳခ်က္လုိက္ေပမယ့္ အဲသည့္ဓာတ္ေတြဟာ ေပ်ာက္ပ်က္မသြားဘူးဆိုတာ နားလည္ဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ သန္႔ရွင္းတဲ့ေသာက္ေရရဖို႔ ေစ်းႀကီးလိမ့္မယ္လို႔ ထင္စရာ ရိွပါတယ္။ အမွန္ကေတာ့ သန္႔ရွင္းတဲ့ေသာက္ေရ ရရိွဖို႔ စစ္စစ္မွန္မွန္ ကူညီေပးမယ္ဆိုရင္ ျပည္တြင္းျဖစ္ ေဒသတြင္းျဖစ္ ပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳၿပီး လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ ရယူႏုိင္ပါတယ္။ လုပ္ေပးလိုတဲ့ ေစတနာ ရိွမရိွဆိုတာကသာ အဓိကပါ။ ေဆးလိပ္ကေတာ့ ကေန႔ တကမၻာလံုးမွာ ဘယ္ေလာက္ အႏၱရာယ္ရိွတယ္ဆိုတာ လူတုိင္းသိၿပီးသားမို႔ ထပ္ေလာင္း မေျပာေတာ့ပါ။

ဒီေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ ကေန႔ က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ စားေသာက္ေနတဲ့ အရာေတြထဲမွာ လူေတြမစားသံုးအပ္တဲ့ ဓာတုေဗဒေဆးဝါးေတြ ဘယ္ေလာက္ ပါဝင္ပတ္သက္ေနတယ္ဆိုတာ ျမင္ႏုိင္ပါၿပီ။ တခါတခါ အျမင္မေတာ္ေလာက္တဲ့အထိျဖစ္လာမွ အသံေတြ က်ယ္ေလာင္လာမွ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ကိစၥကို အစိုးရက စစ္ေဆးတာမ်ဳိးျပဳလုပ္တာေလာက္ပဲ ရိွပါတယ္။ ဒီလိုကိစၥမ်ဳိးက အစဥ္တစုိက္ ဓာတ္ခြဲျခင္း၊ စစ္ေဆးျခင္း၊ မွတ္ပံုတင္ျခင္း စသျဖင့္ ျပဳလုပ္ေနရမွာျဖစ္သလို ဓာတုေဆးဝါး ထည့္သြင္းထားတဲ့ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ အေရးယူဖို႔ လိုေနပါတယ္။ တ႐ုတ္ျပည္မွာတုန္းက ကေလးေတြကိုတုိက္တဲ့ ႏို႔မႈန္႔နဲ႔ ႏို႔ေတြထဲမွာ မယ္လမင္းဓာတ္ ထည့္သြင္းထားတာေတြ႔လို႔ ထုတ္လုပ္တဲ့ကုမၸဏီက တာဝန္အရိွဆံုးသူကို ေသဒဏ္ေပးတဲ့အထိ အေရးယူခဲ့တာ မွတ္မိၾကဦးမွာပါ။

တကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းေရး နည္းပါးမႈ၊ အိမ္သာစနစ္ မေကာင္းမြန္မႈ၊ ေရႏုတ္ေျမာင္းနဲ႔ အညစ္အေၾကး စြန္႔ပစ္မႈစနစ္ ညံ့ဖ်င္းမႈနဲ႔ ဓာတုေဗဒေဆးဝါးေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ အစားအစာေတြ စားသံုးမႈ ဒါေတြအားလံုးကို ေပါင္းလုိက္ေတာ့ ေနာက္ဆံုးမွာ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ငယ္ငယ္ရြယ္နဲ႔ ေရာဂါေတြရၾက ေသဆံုးၾက ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစိုးရတာဝန္ရိွသူေတြေရာ၊ ပါလီမန္က အမတ္မင္းေတြေရာ ကိုယ့္ႏုိင္ငံသူႏုိင္ငံသားေတြရဲ့ က်န္းမာေရးကို အေလးထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ပါလီမန္ထဲမွာ ထုိင္ေနတယ္ဆိုတာ အျမင့္ႏုိင္ငံေရးတခုထဲ ေဆြးေႏြးေျပာဆိုဖို႔ မဟုတ္ပါဘူး။ လူေတြ က်န္းမာဖို႔ဖြံ႔ၿဖိဳးဖို႔ကိစၥေတြကိုလည္း အေလးထား ေဆြးေႏြးဖို႔ လိုပါတယ္။

ဘာမွမသက္ဆုိင္တဲ့ကိစၥေတြနဲ႔ အခ်ိန္ျဖဳန္း မေနသင့္ပါ။ ဥပမာ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ ဘားမားလို႔ မသံုးႏႈန္းရ၊ ျမန္မာလို႔ပဲ သံုးႏႈန္းရမယ္ဆိုတဲ့ အျငင္းအခံုေတြဟာလည္း အခ်ိန္ျဖဳန္းေနတာလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ဒါေတြဟာ သမုိင္းဆုိင္ရာ ဆင့္ကဲျဖစ္စဥ္နဲ႔ ဘာသာေဗဒကိစၥသက္သက္လို႔ပဲ က်ေနာ္ကေတာ့ ျမင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တို႔ မ်ဳိးဆက္မွာ အဂၤလိပ္လို ေျပာရင္ ေရးရင္ ဘားမားလို႔သံုးၿပီး ျမန္မာလို ေျပာရင္ေရးရင္ ျမန္မာလို႔ပဲ သံုးေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။

မႏၱေလးကို ျမန္မာလို ေျပာရင္ မန္းေလး၊ မန္းဒေလးလို႔ အသံထြက္ပါတယ္။ အဂၤလိပ္လိုေျပာဖို႔ ၾကံဳလာရင္ မဲန္းဒေလး လို႔ အသံထြက္ပါတယ္။ ဒါဟာ ႀကီးမားတဲ့ျပႆနာလို႔ မျမင္ပါ။ ျမန္မာေတြလည္း ဘရစ္တင္ ဆိုတဲ့ အသံထြက္ကို ၿဗိတိန္လို႔ ေရးတာပဲ မဟုတ္လား။ အဂၤလိပ္လိုေတာ့ ပါလီမန္ ျမန္မာလိုေတာ့ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္။ ဒါေပမယ့္ အဂၤလိပ္ဘာသာနဲ႔ ထုတ္ေဝတဲ့ သတင္းစာထဲအထိ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ကို ပါလီမန္လို႔ မေရးဘဲ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ဆိုၿပီး အဂၤလိပ္လို စာလံုးေပါင္းတဲ့အထိ လုပ္ေနၾကတာဟာ အ႐ုပ္ဆိုးတယ္လို႔ ျမင္ပါတယ္။ တပ္မေတာ္ကိုလည္း အာမီလို႔ မေရးဘဲ အဂၤလိပ္စာလံုးေပါင္းနဲ႔ တပ္မေတာ္ ဆိုၿပီးေရးေနၾကတာေတြဟာ အလြန္အကြ်ံ မ်ဳိးခ်စ္စိတ္ေၾကာင့္လား၊ အဖားလြန္တာလား ဆိုတာကေတာ့ ျပဳမူသူေတြသာ ပိုသိပါလိမ့္မယ္။

ထုိင္းႏုိင္ငံမွာ ထုိင္းလူမ်ဳိးတဦးကို ႏုိင္ငံျခားသားတဦးက ခင္ဗ်ား ဘယ္သြားမလို႔လဲလို႔ အဂၤလိပ္လိုေမးလုိက္ရင္ အဲသည့္ ထုိင္းႏုိင္ငံသားက ဘန္ေကာက္သြားမယ္ဆိုရင္ ဘန္ေကာက္သြားမယ္လို႔ အဂၤလိပ္လို ေျဖပါတယ္။ ထုိင္းဘာသာစကားမွာ သူတို႔ၿမိဳ႕ေတာ္ ဘန္ေကာက္ကို ထုိင္းစကားနဲ႔ ဘန္ေကာက္လို႔ မေခၚပါဘူး။ “ခ႐ုန္ထစ္ပ္” လို႔ပဲ အသံထြက္ပါတယ္။ ထုိင္းအခ်င္းခ်င္း ေျပာေနတယ္ဆိုရင္ “ခ႐ုန္ထစ္ပ္” လို႔ပဲ ေျပာပါတယ္။ ဘန္ေကာက္လို႔ မေျပာပါဘူး။ တီဗြီေတြမွာ ထုိင္းဘာသာနဲ႔ သတင္းေၾကညာတဲ့အခါမ်ဳိးမွာဆိုရင္ “ခ႐ုန္ထစ္ပ္ မဟာနေခါင္” လို႔ တရားဝင္ သံုးစြဲပါတယ္။

တခါ ခ႐ုန္ထစ္ပ္ လို႔မေခၚဘဲ ဘန္ေကာက္လို႔ ေခၚတဲ့ ႏုိင္ငံျခားသားေတြကိုလည္း စိတ္မဆိုးပါဘူး။ မည္သူမဆို ႏုိင္ငံျခားသားပဲ ျဖစ္ပါေစ ဘန္ေကာက္လို႔ မေခၚဘဲ ခ႐ုန္ထစ္ပ္လို႔ပဲ ေခၚတြင္ရမယ္လို႔ ဖိအားမေပးပါဘူး။ ႏုိင္ငံျခားသံ႐ံုးေတြကိုလည္း ေအာ္ခ်က္ထုတ္တာေတြ စာပို႔သတိေပးတာေတြ မလုပ္ပါဘူး။ ထုိင္းႏုိင္ငံကို ထုိင္းလိုေျပာရင္ “ပရာထစ္ထုိင္း” လို႔ ေျပာပါတယ္။ အကယ္၍ ထုိင္းလူမ်ဳိးတဦးဟာ အဂၤလိပ္လို စကားေျပာရတဲ့ အေျခအေနတခုမွာ သူဟာ ထုိင္းႏုိင္ငံက ျဖစ္တယ္ဆိုတာကိုေျပာရင္ “ထုိင္းလဲန္း” လို႔ ေျပာပါတယ္။ “ပရာထစ္ထုိင္း” က လာပါတယ္လို႔ မေျပာပါ။ ေျပာရင္လည္း ႏုိင္ငံျခားသားေတြအဖို႔ နားလည္ႏုိင္ဖို႔ ခက္ပါတယ္။ ေရွးတုန္းကထဲကစလို႔ သူ႔ဟာနဲ႔သူ ျဖစ္တည္လာခဲ့တဲ့ အသံုးအႏႈန္းကိစၥ၊ ဘာသာစကားကိစၥေတြကို ႏုိင္ငံေရးထဲ ဆြဲသြင္းလာတာကသာ ျပႆနာလို႔ ျမင္ပါတယ္။

အၾကံေပးလိုတာကေတာ့ ေရာင္တဲ့ေနရာကို ဆီလူးၾကပါ။ မေရာင္တဲ့ေနရာကို ဆီလူးၿပီး အခ်ိန္ေတြ မျဖဳန္းၾကပါနဲ႔လို႔။ မိမိတုိင္းျပည္အတြင္းမွာ ႏုိင္ငံသားေတြ လိုအပ္ေနတာေတြကို ျဖည့္ဆည္းေပးပါ။ ကူညီေပးပါ။ တေန႔တျခား က်န္းမာေရးမွာ ခ်ဳိ႕တဲ့၊ လူမႈေရးမွာ နိမ့္က်၊ ပညာေရးမွာ စေကာစက ျဖစ္လာေနတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံသား လူမ်ားစုႀကီးရဲ႕မ်က္ႏွာကိုၾကည့္ၿပီး အလုပ္လုပ္ၾကပါ။ သူသာ အမ်ဳိးခ်စ္တယ္ ငါသာ အမ်ဳိးခ်စ္တယ္ဆိုတဲ့ အျငင္းအခံုေတြထဲမွာ ေပ်ာ္ေမြ႔မေနၾကဖို႔ ထပ္ေလာင္းေျပာလိုပါတယ္။

ေဇာ္မင္း 
၃၁ ရက္ ဇန္နဝါရီလ ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္

ရြက္မြန္ ဘေလာ့ဂ္မွ ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပပါတယ္။ 


 


 

No comments: