က်ေနာ္ေရာက္ေနေသာ ကုန္းေၾကာကေလးမွာ ႀကိမ္ဆူး၊ ႀကိမ္ႏြယ္မ်ား ထူထပ္ စြာရွိေနသျဖင့္ ဖထီးမန္းသည္ ႀကိမ္ခါးဖူးကို သူ႔ ဓားရွည္ႀကီးျဖင့္ ခုတ္ပါသည္။ ႀကိမ္ခါးဖူး ေလးငါးဆယ္ေခ်ာင္းရမွ က်ေနာ္ တို႔ေတာင္ေျခသို႔ ဆင္းလာၾကပါသည္။ ဖထီးမန္းယူလာေသာ ႀကိမ္းခါးဖူးကို ေတာင္ေျခတြင္ မီးေမႊးၿပီးဖုတ္သည္။ ႀကိမ္ခါးဖူး က်က္ေတာ့မွ သူခြာစားပါသည္။ သူက ေျပာလိုက္ေသးသည္။
“ႀကိမ္ခါးဖူး ခါးသက္သက္ ဆိမ့္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းတယ္၊ ခင္ဗ်ားလည္း ခြာစား”
က်ေနာ့္ကို ႀကိမ္ခါးဖူးတခု ေပးသည္။ က်ေနာ္လည္း က်ေနာ့္ တာဇံဓားေျမႇာင္ႏွင့္ ခြာစားပါသည္။ စားေသာက္ၾကၿပီးေနာက္ ဖထီးမန္းေအာင္ၾကည္က သူ႔အစီအစဥ္ကို ဆက္၍ရွင္းျပပါသည္။
“ရိကၡာကေတာ့ လိပ္သားက်ပ္တိုက္ေျခာက္ ၿပီးေတာ့ ကစြန္းဥ၊ ေရကေတာ့ ပံုးလုပ္ၿပီးၿပီ။ ေရခ်ိဳထည့္ၿပီး အဖံုးနဲ႔ျပန္ဖံုးထားမယ္။ ေရပံုးအတြက္ မန္းဝင္းျမင့္ကို လုပ္ခိုင္းထားတယ္”
“ဖထီး မန္းဝင္းျမင့္ကို မေဆြးေႏြးၾကည့္ဘူးလား” က်ေနာ္ ေမးပါသည္။
“က်ေနာ္ သူ႔ကို ေဆြးေႏြးၾကည့္တယ္၊ သူကေတာ့ မလုိက္ရဲဘူးတဲ့၊ ဒီေလာက္အထိ မစြန္႔စားရဲဘူးလို႔ ေျပာတယ္။ ဒါေပမယ့္ လိုအပ္တာကို ေဘးကေန ဝိုင္းကူလုပ္ေပးမယ္လို႔ ေျပာတယ္။ ဒီည လိပ္ေသာင္ကိုသြားမယ္၊ လိပ္ကိုဖမ္းၿပီး အသားက်ပ္တိုက္ေျခာက္ လုပ္မယ္၊ က်ေနာ္တို႔ လူခ်င္းခြဲၿပီး ျပန္ဝင္မယ္”
လိပ္ေသာင္ကို ဦးဆံုးစြန္႔၍ သြားခဲ့သူမ်ား
က်ေနာ္တို႔ လူခ်င္းခြဲၿပီး ဝင္းထဲသို႔ ျပန္ဝင္ခဲ့သည္။ မိုးခ်ဳပ္စီစဥ္ထားေသာအခ်ိန္ေရာက္လွ်င္ ၁၂ ေဆာင္၏ အေနာက္ဘက္ မလြယ္ေပါက္မွ အသာေလးလွ်ဳိၿပီး ထြက္ခဲ့ပါသည္။ အျပင္တြင္ ဖထီးမန္းေအာင္ၾကည္ ေစာင့္ေနသည္။
လဆုတ္ရက္မို႔ ၾကယ္ေရာင္ကိုပဲအားျပဳၿပီး ကုန္းေၾကာေလးကိုေက်ာ္ၿပီး အေနာက္ဘက္ကမ္းေျခသို႔ ဦးတည္ထြက္လာသည္။ အိမ္လြတ္ အိမ္ေဟာင္းေတြေရာက္မွ ေဘာလံုးကြင္းကိုျဖတ္ၿပီး ေျမာက္ဘက္သို႔ ဦးလွည့္သည္။ ေဘာလံုးကြင္းကိုျဖတ္ရာတြင္ ဟင္းလင္းျပင္မို႔ ၾကယ္မ်ား၏ အလင္းေရာင္ျမင္ကြင္းမွာ ရွင္းလွပါသည္။ ေဘာလံုးကြင္းကိုလြန္ၿပီး အုန္းေတာသို႔ဝင္လိုက္ရာ အေမွာင္အားနည္းနည္း ပိုလာပါသည္။
နည္းနည္းဆက္ေလွ်ာက္ရာ ဗိုလ္တင့္တယ္တို႔ မလညပ ေတာင္ယာ ေရာက္လာသည္။ ေတာင္ယာကိုလြန္ေတာ့ ေတာအုပ္ထဲသို႔ေရာက္လာ၍ ပိုၿပီးေမွာင္လာပါသည္။ လိပ္ေသာင္ဘက္သို႔သြားသည့္ ေတာလမ္းကို ၾကယ္ေရာင္ကိုအားျပဳလွ်က္ ၂ ေယာက္သား စမ္းစမ္းႏွင့္လာခဲ့ၾကသည္။ တနာရီေလာက္ေလွ်ာက္လိုက္ရာ လိပ္ေသာင္ကမ္းေျခကို ေရာက္လာပါေတာ့သည္။
လိပ္ေသာင္ကို ေတာစပ္အတိုင္း ေတာရိပ္ခိုၿပီး ေျမာက္ဘက္သို႔ ဆက္သြားသည္။ ပင္လယ္ေလကလည္း တဝူးဝူး တိုက္ခတ္ေနသည္။ လႈိင္းေတြကလည္း ေသာင္ေျခကို တဝုန္းဝုန္းႏွင့္ ေျပးေျပး႐ိုက္ေနသည္။ ကမ္းစပ္ေသာင္ေျခရွိ အုန္းပင္တန္းႀကီးကလည္း ပင္လယ္ေလတိုက္သည့္အတြက္ တဝူးဝူး အသံေပးၿပီး ပံုသ႑ာန္မ်ဳိးစံုႏွင့္ ယိမ္းထိုးကေနၾကသည္။ ဤ လိပ္ေသာင္ကို ပထမဆံုး စြန္႔စားၿပီးေရာက္ခဲ့သည္မွာ ဖထီး မန္းေအာင္ၾကည္ႏွင့္ က်ေနာ္တို႔ ၂ ဦးျဖစ္ပါသည္။
လိပ္ေသာင္ႀကီးတခုလံုးမွာ ဖထီးမန္းေအာင္ၾကည္ႏွင့္ က်ေနာ္တို႔ ၂ ေယာက္ထဲ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ေလွ်ာက္လာရာ ပင္လယ္ ဒီေရတက္လာလို႔ ေရျပည့္ခ်ိန္အေရာက္မွ ပင္လယ္လိပ္ႀကီးေတြက တ႐ွဴး႐ွဴးႏွင့္ မနည္းပါ။ အေကာင္ ၄၀ ေလာက္ရွိမည္ ထင္သည္။
ဖထီးမန္းေအာင္ၾကည္ႏွင့္ က်ေနာ္တို႔ ၂ ေယာက္ စေကာဝိုင္းထက္အရြယ္ႀကီးေသာ ပင္လယ္လိပ္ႀကီး ၃ ေကာင္ကို ပက္လက္လွန္ၿပီး ေရွ႕လက္ ဂ်ဳိင္းကေနကိုင္ၿပီးေတာ့ ေတာစပ္ဘက္ ဘီးစပ္ေတာႏွင့္ ဆပ္သြားဖူးခ်ဳံၾကားသို႔ ဆြဲသြင္းထားလိုက္သည္။
ပင္လယ္ထဲသို႔ျပန္ဆင္းေတာ့မည့္ လိပ္ႀကီးတေကာင္ကို က်ေနာ္ တက္စီးၾကည့္သည္။ က်ေနာ္ သူ႔အေပၚ တက္စီးသည္မွာ ဘာမွျပႆနာမရွိပါ။ ကမ္းေျခေရစပ္သို႔ သူ႔နဂိုဆင္းျမဲအတိုင္း တေရြ႕ေရြ႕ ဆင္းသြားပါသည္။ ေရထဲအေတာ္ေလးေရာက္မွ သူ႔ေက်ာကုန္းေပၚက ဆင္းလိုက္ပါသည္။
ပင္လယ္လိပ္၏ ေရွ႕လက္မွာ ေတာင္ဆုပ္နီးပါးရွိသည္။ ေနာက္လက္မွာေတာ့ တမိုက္ေလာက္ရွိသည္။ အၿမီးက ၄ လက္မ ေလာက္ရွိမည္ ထင္သည္။ ေခါင္းကေတာ့ ပံုမွန္အုန္းသီး ခပ္ႀကီးႀကီးအရြယ္ေလာက္ ရွိပါသည္။
လိပ္တေကာင္ကို အတြင္းပိုင္း ခ်ဳံနက္နက္သို႔ဆြဲသြင္းၿပီး ေရွ႕လက္ကိုခုတ္ျဖတ္ၿပီး ေခါင္းကို ျဖတ္၊ ၿပီးေတာ့မွ ေက်ာကုန္းအခြံႏွင့္ ရင္ဘတ္အခြံစပ္တြင္ က်ေနာ့္ တာဇံဓားေျမႇာင္ကို ထိုးသြင္းၿပီး ဆြဲဖြင့္လိုက္သည္။
လိပ္ႀကီး၏ဗိုက္ထဲမွ ေက်ာက္ဒိုး အရြယ္ ဝါဝင္းေနေသာ ဥသိမ္မ်ား အျပည့္ရွိေနသည္။ ဥေတြကို အရင္ထုတ္ၿပီးေတာ့မွ အသဲေတြ၊ အူေတြထုတ္ အုန္းလက္ကိုခုတ္ၿပီး အခင္းလုပ္၊ အသားေတြ လွီးထုတ္ၿပီး ၎အုန္းလက္ခင္းေပၚမွာ ပံုပါသည္။ ၿပီးေတာ့မွ သဲတြင္းတူးၿပီး အခြံ၊ အ႐ိုးေတြျမႇဳပ္ လက္စေဖ်ာက္ပစ္ပါသည္။
အသည္းႏွင့္ ဥေတြသာ ယူပါသည္။ အူမႀကီးႏွင့္အူကို မယူပါ။ ၿပီးေတာ့ အသား တေယာက္ တထမ္းလြယ္ၿပီး ျပန္လာခဲ့ပါသည္။ က်န္တဲ့လိပ္ႀကီး ၂ ေကာင္ကေတာ့ ခ်ဳံထဲမွာပဲ ထားရစ္ခဲ့ပါသည္။
လိပ္ေသာင္အတိုင္းျပန္လာခဲ့ၿပီးေနာက္ လိပ္ေသာင္လြန္ၿပီး ဆက္ေလွ်ာက္လာရာ ကမ္းေျခႏွင့္ေဝးသည့္ အေနာက္ပိုင္းေတာထဲသို႔ ဝင္လိုက္သည္။ ေလးတိုင္စင္တခုကို လုပ္လိုက္သည္။ အုန္းလက္ကို ထူထူခင္း၊ လက္ဝါးတံုးႀကီးေလာက္ရွိသည့္ လိပ္သားတံုးႀကီးေတြကိုပံု အေပၚဘက္ကေန အုန္းလက္ထူထူ ျပန္အုပ္၊ ေအာက္ကေန မီးက်ီခဲေကာင္းေကာင္းႏွင့္ က်ပ္တိုက္သည္။
ဒီေန႔အဖို႔ကေတာ့ ပါလာသည့္ မန္းဝင္းျမင့္ ႐ိုက္ေပးလိုက္သည့္ လက္လုပ္ပံုးကေလးႏွင့္ အသည္းေတြ၊ လိပ္ဥေတြ ျပဳတ္၊ ဆားငန္ရည္ နည္းနည္းထည့္ တေန႔လံုး ဆာလိုက္ လိပ္ဥ လိပ္သားစား၊ အုန္းရည္ေသာက္ ပင္လယ္လိပ္အသည္းမွာ တပိႆာနီးပါးရွိရာ က်ေနာ္တို႔ ၂ ေယာက္ ဘယ္လိုလုပ္ စားလို႔ကုန္မလဲ။
ရဲေဘာ္ေတြဖို႔ အင္မတန္ေကာင္းမြန္သည့္ အမြန္အျမတ္ အစာေလးကို ေကၽြးခ်င္လွပါသည္။ ေစတနာ ထက္သန္လွေသာ္လည္း ေကၽြးလို႔ေတာ့ မေကၽြးရက္ မေကၽြးရဲပါ။ လိပ္ဥႏွင့္ လိပ္သည္းေကၽြးလိုက္ၿပီး အသားက်ေတာ့ ဘယ္မွာလဲဆိုတာ ျပႆနာႀကီးပါ။
အသားက ေအာက္ကေရာ အေပၚကေရာ အုန္းလက္ထူထူခင္း ထူထူလုပ္ထားေတာ့ အသားဟာ အပူေငြ႔နဲ႔ ေပါင္းထားသလိုျဖစ္ၿပီး အရည္ေတြက စစ္ၿပီးသြားပါသည္။ အသားေတြက က်က္လည္း က်က္၊ ေျခာက္လည္း ေျခာက္၊ စားလို႔လည္းေကာင္း ပါသည္။ ေရေငြ႔ေျခာက္ေတာ့ အၾကာႀကီးလည္းထားလို႔ ျဖစ္သြားပါသည္။
က်ေနာ္တို႔ ၂ ေယာက္ ဘယ္လိုမွစားမကုန္ေသာ အသည္းႏွင့္ ဥသိမ္ေတြကို ေစာေမာင္ေမာင္ႏွင့္ မန္းဝင္းျမင့္ကို တိုးတိုးတိတ္တိတ္ေပးၿပီး တိုုးတိုးတိတ္တိတ္ စားခိုင္းပါသည္။
က်န္တဲ့ခ်ဳံထဲမွာ ပက္လက္လွန္ထားခဲ့ေသာ လိပ္ ၂ ေကာင္ျပႆနာကေတာ့ တြဲေဖာ္တြဲဖက္ ရဲေဘာ္ရဲဘက္ ကိုအုန္းေမာ္ႀကီးႏွင့္ ကိုခ်စ္ေဆြႀကီးကို လက္တို႔လိုက္ပါသည္။ က်ေနာ္တို႔လူငယ္တသိုက္ အုပ္စုဖြဲ႔ၿပီး လိပ္ေသာင္ကို ထြက္လိုက္လာပါေတာ့သည္။ လိပ္ေသာင္ေရာက္ေတာ့ ပက္လက္လွန္ထားလို႔ ရက္ကန္ရက္ကန္ျဖစ္ေနေသာ လိပ္ႀကီး ၂ ေကာင္ကို တာဇံတသိုက္က ဝိုင္းကိုင္လိုက္တာ ေျခရာလက္ရာ ေပ်ာက္သြားပါေရာ။
ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္
No comments:
Post a Comment