Tuesday, December 22, 2009

မုန္တိုင္းကိုဆန္၍ ပင္လယ္ကိုျဖတ္ေသာအခါ (၁၉)

ၾကံဳလို႔ေျပာလုိက္ခ်င္ေသးသည္။ အင္းစိန္ေထာင္ႀကိဳးတိုက္ထဲမွ အခန္းခ်င္း အုတ္နံရံျခား ကပ္လ်က္ေနခဲ့ရသည့္ က်ေနာ့္ ဆရာ ဦးဝင္းခက္ႏွင့္ မာနယ္ပေလာမွာ ျပန္ေတြ႔ၾကေတာ့ ဆရာဦးဝင္းခက္က သူအျမဲတမ္း ေျပာေလ့ရွိသည့္ စကားတခြန္း ရွိပါသည္။

“ေမာင္ရင္ ကိုယ့္မွာေတာ့ လိပ္ႀကီး ပက္လက္လွန္ထားသလို ယက္ကန္ယက္ကန္နဲ႔ ဘာမွလုပ္လို႔ မရဘူး”

က်ေနာ့္ဆရာ ဒီစကားေျပာတိုင္းေျပာတိုင္း ကိုကိုးကၽြန္း လိပ္ေသာင္မွာ ၁၀ ဂဏန္းေက်ာ္ထက္မနည္း က်ေနာ္ ပက္လက္လွန္ထားခဲ့ေသာ လိပ္ႀကီးမ်ားကို မ်က္ေစ့ထဲမွာ တျဖည္းျဖည္း ျမင္ေယာက္မိပါသည္။

လိပ္ႀကီးတေကာင္ကိုဖ်က္ရင္ ေယာကၤ်ားႀကီး ၂ ထမ္းစာ ထမ္းရပါသည္။ လိပ္ ၂ ေကာင္ဆိုေတာ့ ၄ ထမ္းေပါ့။ က်ေနာ္တို႔ တာဇံတသိုက္ ခပ္သြက္သြက္နဲ႔ လိပ္ေသာင္က ဆုတ္လာလိုက္ပါသည္။ ေထာင္ဝါဒါေတြ ဂိတ္ဝေရွ႕က ျဖတ္လာေတာ့ လိပ္သားနံ႔က တညီႇညႇီ၊ ေခြးေတြက တစီစီျဖစ္ေနပါသည္။

ေထာင္မွဴးေထာင္ပိုင္ေတြက သိေသာ္လည္း က်ေနာ္တို႔ကို မေျပာပါ။ ေျပာရင္လည္း ရမွာမဟုတ္သည့္အတြက္ မသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္ေနျခင္းလည္း ျဖစ္မည္ထင္ပါသည္။ အမွန္က ပင္လယ္လိပ္ႀကီးေတြကို မသတ္ရလို႔ ပင္လယ္ဥပေဒရွိသည္ဟု ၾကားရပါသည္။ ဟုတ္ေသာ္ ဟုတ္ေကာင္းရာ၏။ လိပ္တေကာင္ အရြယ္ေရာက္ဖို႔ အႏွစ္ ၂၀ ခန္႔ၾကာသည္ဟု သိရသည္။

ဖိုႀကီးထဲကို ထမ္းလာတဲ့ လိပ္သားေတြေရာက္လာၿပီဆိုေတာ့ ရဲေဘာ္ေတြအားလံုးကို စားေရး ေသာက္ေရးအတြက္ အဆင္ေျပေအာင္ စီစဥ္ေပးရတယ္။ ဆရာဦးလွေဖတို႔၊ လူထုစိန္ဝင္းတို႔ လူႀကီးေတြ အလုပ္ပိုမ်ားလာပါသည္။ ေအးေအးလူလူေနတတ္တဲ့ ကိုထင္ရွိန္တို႔၊ ကိုရဲျမင့္တို႔၊ ဗိုလ္ကေလး ကိုလွၾကည္၊ ဗိုလ္ကေလး လွတင္ေအာင္၊ ဗိုလ္ကေလး သိန္းေဆြ အစရွိတဲ့ အကိုႀကီးေတြနဲ႔ တျခား ရဲေဘာ္ေတြလည္း ဖိုႀကီးကို ဝိုင္းကူၾကရပါတယ္။

လိပ္တေကာင္၏ ဥသိမ္က ေက်ာက္ဒိုးအရြယ္ေလာက္၊ ဥက ၅၀၀ ေက်ာ္ ၆၀၀ ေလာက္ရွိမည္။ အဲဒီလိပ္ဥေတြကို မုန္႔လုပ္ရပါသည္။ ကုလားပဲျခမ္းကို ေလွာ္၊ အမႈန္႔ ေထာင္း။ ဆန္ ေလွာ္၊ အမႈန္႔ ေထာင္း။ အုန္းသီးအလံုး သံုးေလးဆယ္ အုန္းႏို႔ညႇစ္ ထည့္၊ ႏို႔ဆီ ထည့္၊ သၾကား ထည့္၊ က်ဳိခဲေအာင္ ေမႊ။

ၿပီးေတာ့မွ လက္လုပ္ အိုးခင္းႏွင့္ အထက္မီး ေအာက္မီး ဖုတ္၊ ေနာက္တေန႔ မနက္က်ေတာ့ လက္ ၃ သစ္ေလာက္ထူၿပီး လက္ဝါးေလာက္ႀကီးတဲ့ အတံုးႀကီးတတံုး။ အန႔ံကလည္း သင္း၊ အရသာကလည္း ေျပာျပလို႔မတတ္ေအာင္ အင္မတန္ေကာင္းမြန္သည့္ မဏိတေဘာဇဥ္မွာ လက္ဘက္ရည္က်က်တခြက္၊ အဲဒီမနက္ကေတာ့ ရဲေဘာ္တိုင္းအတြက္ အလုပ္အေကၽြး ဆက္ပါသည္။

လိပ္တေကာင္ရၿပီဆိုလွ်င္ အူမႀကီး၊ အူႏု၊ အသဲ စသည့္ကလီစာက တနပ္ စားရတယ္။ အသားက တနပ္။ အ႐ိုး၊ အခြံ၊ အေခါက္ေတြက စြပ္ျပဳတ္တအိုး။ အေခါက္ေတြကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီး သုတ္စား။ လိပ္တေကာင္ဆိုရင္ ၃ နပ္ စားရပါသည္။ က်ေနာ္တို႔ ေျမာက္ဘက္ျခမ္းဖိုႀကီးက စားအား ၁၀၀ ေက်ာ္ရွိတာေတာင္ ၃ နပ္စားရပါသည္။ လိပ္ ၂ ေကာင္ဆိုေတာ့ ရဲေဘာ္ေတြ ဝဝလင္လင္ စားရပါသည္။

ေဖာ္ျမဴလာနည္းက်က်နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္တာ

စားျခင္း၊ ေသာက္ျခင္းအမႈနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး မွတ္သားဖြယ္တခုကို မွတ္တမ္းျပဳခ်င္ပါေသးသည္။ က်ေနာ္တို႔ ရဲေဘာ္ေတြထဲမွာ ျမင့္ဦးသစ္ဆိုတဲ့ ရဲေဘာ္တေယာက္ရွိသည္။ အရပ္က ျမင့္ျမင့္၊ လူေကာင္က ထြားထြား ၿပီးေတာ့လည္း စတိုင္က ခပ္ႂကြားႂကြား၊ အေျပာအဆို အေနအထိုင္ကလည္း သူမ်ားနဲ႔ နည္းနည္းျခားပါသည္။

သူ႔နာမည္ကို ‘ဆန္းေခ်ာခ်စ္’ လို႔ က်ေနာ္ နာမည္ေပးထားပါသည္။ ဆန္းလည္း ဆန္း၊ ေခ်ာလည္း ေခ်ာ၊ ခ်စ္စရာလည္း ေကာင္းလို႔ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ လို႔ နာမည္ေပးထားတယ္။ သူက ဂ်ာမန္ဘာသာကို ေျခာက္တီးေျခာက္ခ်က္ သင္လာခဲ့ရေတာ့ စကားစၾကံဳတိုင္း “အာေဘေဆေဒေအ အက္(စ)ေက” ဆိုတဲ့ ဂ်ာမန္စာ ကႀကီး၊ ခေခြးကို ရြတ္ၿပီး က်ေနာ္တို႔ကို ႂကြားေလ့ရွိပါသည္။ စားဖိုေဆာင္မွာ သူလည္း စီမံႀကီးၾကပ္သူ တေယာက္ပါ။

တေန႔ေတာ့ ရမ္းၿဗီးနဲ႔ ကိုေအာင္ထီ ငါးလိပ္ေက်ာက္ႀကီးတေကာင္ ရပါသည္။ စေကာဝိုင္းေလာက္ ႀကီးပါသည္။ ငါးလိပ္ေက်ာက္ဟာ ဖမ္းရတာ အႏၱရာယ္ရွိပါသည္။ သူ႔အၿမီးက တလံေလာက္ရွည္သည္။ အၿမီးဖ်ားအခၽြန္က အဆိပ္ရွိပါသည္။ ငါးလိပ္ေက်ာက္ထိုးသည့္ မွိန္းက ၂ လံေက်ာ္ ရွည္သည္။ ငါးလိပ္ေက်ာက္ကလည္း လူကိုေတြ႔ရင္ ေတာ္႐ံုမေျပး။ ရမ္းၿဗီးက သူ႔မွိန္းရွည္ႀကီးနဲ႔ လွမ္းထိုးၿပီး ေထာက္ထားလိုက္သည္။

ငါးလိပ္ေက်ာက္ကလည္း အၿမီးနဲ႔ တရႊမ္းရႊမ္း႐ိုက္ၿပီး ထိုးေတာ့သည္။ မွိန္း႐ိုးက ရွည္ေတာ့ လူကိုမထိပါ။ ငါးလိပ္ေက်ာက္ ေမာၿပီး ၿငိမ္ေနေတာ့မွာ ကိုေအာင္ထီက ဓားရွည္ႏွင့္ အၿမီးကို ဇက္ခနဲ ခုတ္ျဖတ္လိုက္သည္။ သူတို႔ ၂ ေယာက္ ငါးလိပ္ေက်ာက္ႀကီး ဖမ္းလာၿပီးေနာက္ ဖိုႀကီးကို အပ္တာေပါ့။ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ႀကီး စားဖိုမွာ ႀကီးၾကပ္ေနတဲ့ အလွည့္နဲ႔ၾကံဳပါသည္။ ဒီမွာတင္ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ႀကီးက ေႂကြးေၾကာ္ပါေတာ့သည္။

“ဒီ ငါးလိပ္ေက်ာက္ႀကီးကို ေဖာ္ျမဴလာနည္းက်က် ရဲေဘာ္ေတြကို ခ်က္ေကၽြးျပမယ္ကြ”

ဆန္းေခ်ာခ်စ္ႀကီးက ေဖာ္ျမဴလာနည္းက်က် လက္စြမ္းျပပါေတာ့သည္။

ဆားကို ၂ ဗူးထည့္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ တဗူး၊ ဆႏြင္းက ဗူးဝက္၊ ဆီက ၃ ဗူး၊ က်န္တာ အေမႊးအႀကိဳင္နဲ႔ေပါ့။ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ႀကီး သူ႔စိတ္ကူးရတဲ့ ေဖာ္ျမဴလာနဲ႔ ပညာျပၿပီး ခ်က္ပါေတာ့သည္။

ဟင္းက်က္ခ်ိန္ေရာက္လို႔ ျမည္းၾကည့္လုိက္ေတာ့ “လား ... လား” ငန္တူးၿပီး စပ္ကလည္း စပ္၊ ဆႏြင္းနံ႔ကလည္း စူးစူးဝါးဝါးနဲ႔။ ဒီမွာတင္ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ႀကီး မ်က္လံုးျပဴးပါေတာ့သည္။ ၾကားဖူး နားဝရွိတဲ့သူေတြက အငံကို စုပ္တာ မီးေသြးခဲပဲဆိုၿပီးေတာ့ မီးေသြးခဲကို အဝတ္နဲ႔ထုတ္၊ ဟင္းအိုးထဲထည့္။ ဒါလည္းမရ။

ေနာက္ မန္က်ည္းသီးႏိုင္ႏိုင္နဲ႔ေျဖ၊ ဒါလည္းမရ။ ေနာက္ထပ္ သၾကား ႏို႔ဆီဗူးတဗူးထည့္ ေဖာက္ျပန္တဲ့အရသာ လံုးဝေျဖလို႔ မရဘဲျဖစ္ေနတယ္။ က်ေနာ္တို႔ ထင္းျဖတ္ၿပီးလို႔ ေမာေမာနဲ႔ ျပန္လာၾက။ ၁၀ နာရီေက်ာ္ၿပီ စားရိပ္သာကိုသြားေတာ့ ရိပ္သာကလည္း တံခါးေတြပိတ္ထား။ ေမးၾကည့္ေတာ့ ဟင္းမက်က္ေသးလို႔တဲ့။

မသကၤာလို႔ ေနာက္ဘက္မီးဖိုဘက္ လွည့္သြား ၾကည့္ေတာ့ ေဖာ္ျမဴလာနည္းက်က် ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ကိစၥကို က်ိတ္ၿပီးရွင္းေနၾကတာကိုး။ ဘယ္လိုမွမေျပလည္တဲ့အဆံုး ရဲေဘာ္ေတြကို ခ်ေကၽြးလိုက္ရတာေပါ့။ ဒီမွာတင္ ေဖာ္ျမဴလာရဲ႕အရသာကို ေလြးၾကရပါေတာ့တယ္ဗ်ာ။

ေဖာ္ျမဴလာ ငါးလိပ္ေက်ာက္ဟင္းက ငန္ကလည္း ငန္၊ စပ္ကလည္း စပ္၊ ခ်ဥ္ကလည္း ခ်ဥ္၊ ခ်ဳိကလည္း ခ်ဳိ၊ ဆႏြင္းနံ႔ကလည္း ပိုလုိက္ေသး။ ဒီမွာတင္ ဆန္းေခ်ာခ်စ္ ကိုျမင့္ဦးသစ္ႀကီးကို ရဲေဘာ္ေတြ ဝိုင္းၿပီး ခ်ီးက်ဴးလိုက္ၾကတာ အဲဒီေန႔ကစၿပီး ကၽြန္းေပၚမွာေနခဲ့ရ သမွ်ကာလပတ္လံုး ကိုျမတ္ဦးသစ္ႀကီးတေယာက္ ဖိုႀကီးတာဝန္ကို ဘယ္ေတာ့မွ ေျခဦးမလွည့္ဘဲ ျဖစ္သြားပါသဗ်ာ။

တိုက္ပြဲတပြဲ တိုက္ႏိုင္ဖို႔ဆိုတာ

တိုက္ပြဲတပြဲတိုက္ဖို႔ ျပင္ဆင္ရာမွာ ဘက္စံု ေထာင့္စံု၊ အေျခအေနစံု လိုအပ္ပါတယ္။ ကၽြန္းေပၚကေန တကယ္ပဲ ထြက္ေျပးဖို႔ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ်လိုက္ပါၿပီ။ တြဲေဖာ္တြဲဖက္၊ ရဲေဘာ္ရဲဘက္ေတြ အဓိကထဲက ကိုခ်စ္ေဆြ၊ ကိုအုန္းေမာ္တို႔နဲ႔ ေနအတူ၊ စားအတူ၊ သြားအတူ၊ အလုပ္အတူ သိပ္မရွိႏိုင္ေတာ့ပါ။ တခါတေလလည္း ညဘက္ ေပ်ာက္ေပ်ာက္ေနေတာ့ တခ်ဳိ႕ရဲေဘာ္ေတြက ေျခမမွန္ေတာ့ေသာ က်ေနာ့္ကို အျမင္လြဲၾကပါသည္။

က်ေနာ္ကလည္း ဘယ္လိုလုပ္ၿပီး ေျဖရွင္းမလဲ။ က်ေနာ္ ကၽြန္းကထြက္ေျပးဖို႔ ေန႔မအား ညမအား လုပ္ေနရတာပါဗ်ာ။ ရဲေဘာ္တို႔ က်ေနာ့္ကို အထင္မလြဲၾကပါနဲ႔ဆိုၿပီး လူတကာကို လုိက္ၿပီးေျဖရွင္းလို႔ ရေကာင္းတဲ့ကိစၥမဟုတ္တဲ့အတြက္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ။ အထင္လြဲ အထင္ေသးလည္း မတတ္ႏိုင္ပါ။ တေန႔ေတာ့ ရဲေဘာ္တို႔အားလံုး က်ေနာ့္လုပ္ရပ္ေတြက ေျဖရွင္းေပးသြားမွာပါ။ ဒီလိုပဲ စိတ္ထဲက မွတ္ယူၿပီး ေခါင္းငံု႔ခံခဲ့ရပါသည္။

က်ေနာ့္ဘဝခရီးၾကမ္းတေလွ်ာက္တြင္ အႀကိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ဤကဲ့သို႔ အထင္အျမင္လြဲမွားျခင္း ၾကံဳခဲ့ရသည္။ သည္းခံၿပီး ေခါင္းငံု႔ခံခဲ့ရသည္။ အခ်ိန္ႏွင့္ကာလတခုေရာက္မွပဲ လက္ေတြ႔ျဖစ္ရပ္ေတြက အလုိလို ေျဖရွင္းလိုက္ၾကပါသည္။

ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္

No comments: